Przepis na krupnik na podrobach

Przepis na krupnik na podrobach

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na krupnik na podrobach to idealny przepis na krupnik, szczególnie gdy nie cierpimy na nadmiar gotówki. Podroby również warto jeść, gdyż zawierają dużo wartościowych składników. Choć oczywiście nie za często, ale raz w tygodniu na pewno nam nie zaszkodzi. Poza tym takie zupy, jak krupnik są zdrowe i pożywne.

Składniki:

  • półtora litra wody
  • 0,4 kg podrobów takich jak żołądki, serca
  • ziele angielskie - 2
  • liście laurowe - 2
  • 0,4 kg włoszczyzny
  • 15 dag kaszy, najlepiej jęczmiennej
  • 0,4 kg ziemniaków
  • sól
  • siekana zielona pietruszka, ok. 2 łyżeczek
  • łyżka śmietany
  • 2 dag suszonych grzybów, które nadadzą niepowtarzalny aromat

Sposób przygotowania:

Jak przygotować krupnik na podrobach:

  1. Płuczemy kaszę.
  2. Opłukaną kaszę zalewamy wodą, dodajemy podroby, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy.
  3. Po 10 minutach dodajemy włoszczyznę (umytą i pokrojoną) oraz grzyby. Całość solimy. Trzeba uważać, żeby nie przesolić, ja staram się jak najmniej soli używać. Do smaku.
  4. Sprawdzamy, czy podroby są miękkie, gdy tak, to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną, tak z kwadrans.
  5. Po ugotowaniu możemy dodać śmietanę oraz pietruszkę.

Krupnik na podrobach gotowy, jest wspaniały, więc warto krupnik przepis na krupnik często wykorzystywać :)

Smacznego! 

Autor: Lenka

Polecamy nasze przepisy