Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

Ocena:

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 11

Fasolka po bretońsku to niezwykle aromatyczna, jednoskładnikowa potrawa. Sycąca i nie wymagająca większej praktyki kulinarnej. to pyszny prezpis na fasolkę z boczkiem i kiełbasą, czyli fasolka po bretońsku w najlepszej odsłonie. Polecam, bo pyszne :)

Składniki:

  • 1kg fasoli biała Jaś 
  • kostka bulionowa z wędzonką
  • 30 dag kiełbasy toruńskiej
  • 250 dag boczku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,chilli)

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku - sprawdzony przepis:

  1. Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc - pozwoli nam to uniknąć wzdymania, co fasolka po bretońsku czasem powoduje :)
  2. Nazajutrz odcedzamy, zalewamy nową wodą , dodajemy kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli ( ok 1-1,5h)
  4. Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę,czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek.Następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.Całość dodajemy do fasolki.
  5. Doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz przyprawami.
  6. Fasolka po bretońsku gotowa - smacznego! 

Autor: Kuk

Polecamy nasze przepisy