Fasolka po bretońsku - prosty przepis

Fasolka po bretońsku - prosty przepis

Ocena:

49 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu. Po odpowiednim przygotowaniu fasolka po bretońsku nie powoduje wzdęć, więc trzeba korzystać i wcinać.

Składniki:

  • 50 dag fasoli typu Jaś
  • 25 dag wędzonego boczku 
  • 50 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku, przepis:

  1. Fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na noc.
  2. Następnego dnia fasolę odcedzić, włożyć do garnka i zalać wodą i gotować do miękkości fasoli.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  4. Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć 4 łyżki fasoli i rozgnieść łyżką na miazgę.
  5. Do fasoli dodać zmiażdżoną fasolę, koncentrat pomidorowy, podsmażony boczek i kiełbasę. Doprawić przyprawami i całość zagotować. Posypać potrawę mąką i gotować przez 10 minut mieszając.
  6. Fasolka po bretońsku gotowa, smacznego!

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy