Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.
Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Włoskie rodzaje kaw
Jeśli jesteś prawdziwym koneserem wysokiej jakości napojów to z pewności znasz rodzaje kaw i ich przygotowanie. Włochy nierozerwalnie kojarzą się z kawą, ponieważ to właśnie stamtąd wywodzą się najpopularniejsze marki ziaren. Nawet powszechne na całym świecie nazwy kaw mają swoje korzenie we włoskich słowach. Jakie napoje przywędrowały do nas z gorącej Italii?
Najpopularniejsze kawy włoskie bazują na caffe, czyli silnym naparze znanym pod nazwą espresso. Jest to bardzo mała kawa, którą podaje się w formie shota. Podczas przygotowywania espresso zmielone ziarna zalewane są niewielką ilością gorącej wody. Taka mieszanka ma bardzo mocny aromat i dlatego też pije się ją bardzo powoli.
Na podstawie skondensowanego espresso bariści tworzą różne znane prawie wszystkim rodzaje kaw z ekspresu.
Najprostsze do przygotowania jest americano. Składa się ono z shota espresso oraz dużej ilości wody.
Powszechnie przyjmuje się proporcje wynoszące 1/3 kawy i 2/3 wody.
Espresso można też zmodyfikować, aby było mniej rozwodnione i jeszcze bardziej aromatyczne. Rozcieńczając kawowego shota mniejszą ilością wody, uzyskuje się ristretto. Jeśli napój zostanie przygotowany prawidłowo, powinien mieć kolor ciemnej czekolady i jasną cremę (piankę).
Włoskie kawiarnie wsławiły się również serwowaniem najróżniejszych rodzajów kaw mlecznych. Z Italii dotarły do nas napoje takie jak cappuccino, caffe latte, macchiato czy caffe mocha, znana też jako mokka.
Z czego składają się te wszystkie napary?
Cappuccino to mieszanka klasycznego espresso i pianki z ubitego mleka. Takie połączenie sprawia, że kawa jest niezwykle delikatna, a jej konsystencja kremowa. Z tego względu Włosi piją cappuccino zazwyczaj w godzinach porannych. Po południu raczej decydują się na mocniejsze napary.
Caffe latte również należy do mlecznych, śniadaniowych kaw. Ten napój składa się z gorącego mleka, espresso oraz pianki umieszczonej na wierzchu. Kawowy napar stanowi zaledwie 1/3 całej tej mieszanki. Dlatego też latte nie ma bardzo wyrazistego smaku.
Silniejsze aromaty można poczuć przy degustacji macchiato. Kawa ta składa się z espresso i bardzo małej warstwy spienionego mleka. Główną rolę odgrywa tutaj aromatyczny napój, a biały puch jedynie lekko łagodzi jego naturalną gorycz.
Osoby, które nie przepadają za gorzkim smakiem kawy, mogą sięgnąć po caffe mocha. Ten rodzaj napoju skomponowany jest z shota espresso, cukru, czekolady oraz dużej ilości gorącego mleka. Dodatkowo mokkę często serwuje się z dodatkiem bitej śmietany, kakao lub cynamonu. Jest to więc słodsza propozycja podania kawy.
Rodzaje mrożonej kawy
Mrożona kawa to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają orzeźwienia podczas upalnych dni. Są różne warianty zimnej kawy, wśród których frappe, cold brew, caffe freddo i affogato są najbardziej rozpowszechnione. Wszystkie te napoje opierają się na kawie i lodzie, ale różnią się metodami przygotowania i dodatkami.
Frappe jest prawdopodobnie najpopularniejszą i najprostszą w przygotowaniu formą mrożonej kawy. Zwykle jest przygotowywana z kawy rozpuszczalnej, która łatwo zaparza się na zimno. Możesz również użyć wcześniej zaparzonej i ostudzonej kawy, a następnie dodać cukier i mleko. Wszystko to musi być dobrze wymieszane w shakerze, aby uzyskać spienioną konsystencję. Ten napój często podaje się z lodem w formie kruszonej.
Cold brew jest nieco bardziej skomplikowane w przygotowaniu, ponieważ wymaga długotrwałego namaczania ziaren kawy w zimnej wodzie.
Z drugiej strony, caffe freddo i affogato mają coś z kawowych deserów, ponieważ są to espresso podawane z pianką mleczną lub bitą śmietaną i lodami.