Makowiec zawijany tradycyjny
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
11 Ocen
Ilość porcji: 12
Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- duża łyżka masła
- masa makowa gotowa w puszce
- skórka z pomarańczy kandyzowana
- lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 – 4 łyżki gorącej wody
- można dać odrobinę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Makowiec na pewno wyjdzie super, gdy zrobimy tak:
- Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 placki, które następnie smarujemy gotowym makiem z puszki.
- Zwijamy ciasto w strucle i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wystudzone strucle polewamy lukrem (wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem) i posypujemy skórką z pomarańczy.
Makowiec gotowy!
Smacznego.
# Tagi:
Autor: Magda
Polecamy również
Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami
Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami- miękkie i smaczne ciasto. Mak i galaretka fajnie się komponują.Makowiec z białą polewą
Sprawdzony przepis na makowiec. Smaczny, a polewa jest najlepsza! Taki makowiec na Święta to rewelacja dla podniebienia!...Makowiec
Oto przepis na pyszny makowiec, którym zachwyca się cała rodzina :) Polecam makowiec szczególnie na Święta...Ciasto zachodzące słoneczko
Makowiec "zachodzące słoneczko" to smaczne i nie wymagające dużej pracy ciasto! Prosty przepis i smaczne ciasto, więc cz...Makowe grzebienie
Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!Zobacz więcej przepisów na: