Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Kurki uznawane są za jedne z najlepszych i najdelikatniejszych grzybów. Makaron z kurkami na pewno ucieszy twoich domowników. Sezon na grzyby, to doskonała okazja na przyrządzenie makaronu z kurkami. To danie, o które upomną się twoi domownicy. Spróbuj makaronu z kurkami!

Składniki:

  • 200g makaronu wstążki
  • 150g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 ml śmietany najlepiej 30%
  • sól
  • pieprz według uznania
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kurkami  - jak się zabrać do tego dania? Oto przepis na najlepszy makaron z kurkami:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.  
  2. Pokrój cebulę w kostkę.
  3. Na patelni z rozgrzanym masłem smaż cebulę, aż będzie szklista.
  4. Dodaj czyste i osuszone kurki i duś wszystko do 10 min., aż wyparuje woda z grzybów.
  5. Dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Gotuj wszystko aż do zgęstnienia śmietany (ok. 15 min.) i czasami pomieszaj.  
  8. Makaron wymieszaj w naczyniu lub na głębokiej patelni i podawaj!  

Makaron z kurkami to istne niebo w gębie! Każdemu polecam!

Smacznego :)

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy