JAGODOWA FANTAZJA

JAGODOWA FANTAZJA

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Oryginalne połączenie sera z jagodami. Jest świetnym pomysłem na wyśmienity, lekki deser na niedzielne popołudnie.

 

Składniki:

Biszkopt:

 

3 jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa:

 

0,5kg sera białego sera w wiaderku

0,5l śmietany 36%

5 łyżek żelatyny

4 łyżki mleka

½ szklanki cukru pudru

1 szklanka jagód

1 galaretka jagodowa

 

 

Mus jagodowy:

 

1 szklanka jagód

1 galaretka jagodowa

½ szklanki wody

 

Dodatkowo:

150ml śmietany 30%

1 łyżka cukru pudru

jagody do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną
i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do formy ( u mnie kwiata 23cm)  i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut.

 

2.     Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać.

3.     W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną
w mleku.  Powstałą masę podzielić na dwie części.

4.     Jagodową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dodać zmiksowane jagody  i wymieszać  z jedną częścią masy.

5.     Na wystudzony biszkopt wylać białą masę i wstawić do lodówki
na 30minut. Po tym czasie wylać masę jagodową i ponownie wstawić
do lodówki na 30minut.

6.     Mus jagodowy:

Galaretkę rozrobić w ½ szklanki wody, zagotować, dodać 1 szklankę zmiksowanych jagód. Mus wylać na jagodową masę.

7.     Dekoracja:

Śmietanę ubić, dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i jagodami.

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy