Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.

Składniki:

  • Młode buraczki (razem z liśćmi) 2- 4 sztuki
  • Masło 2 łyżki
  • Cebula 1 duża
  • Rzodkiewka 5 sztuk
  • Ogórek gruntowy 4 średnie sztuki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Szczypiorek
  • Koperek
  • Jaja gotowane 4 – 5 sztuk (do każdej porcji)
  • Kefir 1 opakowanie 250 ml
  • Jogurt grecki – pół opakowania 250 ml

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski robi się tak:

 

  1. Ja zaczynam od rozgrzania w garnku masła. Potem obieram buraczki i ścieram je na tarce. Botwinkę, czyli liście młodych buraczków, razem z łodygami siekam na drobno.
  2. Do rozgrzanego masła wrzucam posiekaną cebulę. Obsmażam przez chwilę aż cebulka się zeszkli.
  3. Do zeszklonej cebulki wrzucam wcześniej przygotowane buraczki i botwinkę. Smażę przez chwilę i zalewam wodą. Czekam aż całość się zagotuje. Potem garnek trzeba zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
  4. Gdy botwinka wystygnie dodaję pozostałe składniki. Pokrojone w kosteczkę ogórki, rzodkiewkę, posiekany czosnek, koperek i szczypiorek. Na koniec do garnka dodaję kefir i jogurt grecki. Potem wystarczy nasz chłodnik doprawić solą i pieprzem.

 

Chłodnik smakuje dobrze schłodzony w lodówce i podany z gotowanym jajkiem.
Nie ma lepszego posiłku w upalne dni niż  chłodnik.

Szczerze polecam i życzę smacznego.

Autor: Ola

Polecamy nasze przepisy